Apie gėles

Nereiklios lauko gėles

Nereiklios lauko gėlės

Neįgudusiam gėlininkui kartais numiršta net visai nereiklūs augalai. Juk nereikia daug pastangų, kad perlaistytum augalą, kuriam patinka sausa paklodė, ar perdžiovintum tą, kuris auga tik įmerkęs kojas į vandenį. Pradedantiesiems neverta sodinti iš karto daug augalų, verčiau keletą, bet labai pakančių. Atkreipkite dėmesį į augimo sąlygas. Jeigu jūsų sklypas pavėsyje, o žemė drėgna, geriau augs vienos gėlės, jeigu sausa ir saulėta – kitos. Štai trys augalai saulėtoms vietoms, kuriuos labai sunku numarinti.

Nereiklios lauko gėlės - Gojiniai šalavijaiGojiniai šalavijai (Salvia nemorosa sin. Salvia x superba) žydi gegužės – rugpjūčio mėn. (nelygu veislė), bet dažniausiai du paskutinius vasaros mėnesius. Tai puikus augalas saulėkaitai prie takų, alpinariumams, gali augti smėlėtoje skurdžioje žemėje. Jis giliai įsišaknija ir pasiekia net giliai glūdintį vandenį, be to, kaupia jį šaknyse, todėl nestokoja drėgmės net per didžiausias sausras. Panašiai kaip piktžolės, net nuravėjus jų stiebus, greitai atauga iš šaknų. Kitaip negu vienmečiai raudonžiedžiai jų giminaičiai, gojiniai šalavijai nebijo šalčio ir vienoje vietoje gali augti daug metų.
Tai augalas, kurį sunku numarinti net visai neįgudusiam gėlininkui.

Nereiklios lauko gėlės - ViendienesViendienės (Hemerocallis) taip pat nebijo eksperimentų. Išretintos ir išmestos į kompostinę šaknys dažnai įsišaknyja ir kitąmet virš atliekų krūvos nušvinta oranžiniai žiedai. Viendienės sugeba prisitaikyti, nebijo perdžiūvimo, todėl gali augti alpinariumo pašonėje. Jos atsigauna net po ilgos sausros. Sykį iškastus šakniastiebius suvyniojau į seną laikraštį ir… pamiršau porai mėnesių. Kai galiausiai juos pasodinau, jau nieko gero nesitikėjau. Tačiau viendienės prigyjo ir jau kitais metais gausiai žydėjo! Be to, jos gerai žydi tiek saulėje, tiek pusiau pavėsyje.

Nereiklios lauko gėlės - ŠilokaiVieni iš nereikliausių sodo augalų – šilokai (Sedum). Jie net keletą mėnesių gali išbūti be vandens, o juos dauginti tiesiog juokingai lengva. Nuskinkite puošniojo šiloko lapuką, įbeskite į žemę ir po mėnesio ar daugiau ims augti naujas ūgelis. Sunku rasti kitą tokį gajų augalą. Mažesnių rūšių šilokai auga net ant stogo ar akmenų plyšiuose, kur daug saulės ir yra trupinėlis žemės.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti