Apie gėles

Palmių auginimas ir priežiūra

Palmių auginimas ir priežiūra Lietuvoje

Palmės lietuvoje

Apie kambarines palmes lietuvoje vyrauja nuomonė, kad joms ne vieta mažuose ir tamsiuose mūsų butuose, jos geriausiai jaučiasi erdviuose žiemos soduose, privačių namų laiptinėse ar šviesiuose koridoriuose. Šie augalai ilgaamžiai ir gali tapti šeimos relikvija, panašiai kaip bonsai medeliai. Jaunos palmės telpa ant šviesios palangės, bet paaugusiai reikia surasti nuolatinę tinkamą vietą, kur ji galės netrukdomai augti.

Prekybos centruose prekiaujama 3-5 rūšių palmėmis. Išsirinkite jauną sveiką augalą neaplūžusiais lapais ir be dėmių. Jeigu galite, atsargiai ištraukite palmę iš vazono ir apžiūrėkite šaknis. Sveikos šaknys baltos ir tankiai apraizgiusios žemių gumulą.

Kambarinių palmių rūšys

Jeigu norite sužinoti kokių rūšių palmės gali būti auginamos lietuvoje, rekomenduojame spausti čia ir panaršyti mūsų augalų katalogą.

Nepriklausomai nuo konkrečios rūšies, prie naujų namų palmės prisitaiko maždaug per pusę metų. Geriausiai jas pirkti pavasarį, kad per vasarą priprastų prie naujų sąlygų – tuomet geriau peržiemos.

Išrinkite palmei šviesią vietą prie rytinio, pietrytinio ar pietvakarinio lango. Šiaurinėje pusėje jai trūks šviesos, ir kad gerai augtų reikės papildomai apšviesti.

Palmė dipsis
Kokosinė palmė
Finikinė palmė

Jaunus augaliukus statykite ant palangės, suaugusias palmes – truputį toliau. Jeigu langas be užuolaidų, vasarą per karščius jaunas palmes reikia pridengti nuo tiesioginės saulės, kad nenusvilintų lapų.

Kad kambarinė palmė augtų tiesiai, vazoną reikia sukinėti, nes lapai tįsta į saulę. Pasukama taip, kad jauniausio lapo viršūnė “rodytų” į kambario gilumą.

Palmių priežiūra

Palmės nepakenčia troškaus stovinčio oro, todėl kambarius reikia nuolat vėdinti (net žiemą!). Saugokite augalus nuo skersvėjų! Žiemą palmės laistomos rečiau, bet lygiai taip pat gausiai, kaip ir vasarą. Vanduo turi sudrėkinti visą žemių gumulą ir išbėgti į padėklą. Nespręskite apie drėgmę iš žemės paviršiaus – įkiškite pirštą giliau arba naudokite specialų drėgmės matuoklį. Kai kurie augintojai siūlo pastuksenti per vazoną. Jeigu garsas duslus, žemė drėgna, jeigu skardus – metas laistyti. Jeigu vandens užpilama per mažai, žemė vazone pamažu išdžiūsta, o palmės sunyksta. Jos nepakenčia perdžiūvimo.

Laistoma ryte. Labiausiai tinka lietaus vanduo arba ištirpęs sniegas. Vandentiekio vandenį reikia bent keletą dienų palaikyti atvirame inde, kad išgaruotų chloras ir vanduo sušiltų. Vasarą laistoma dažniau. Moliniuose vazuonuose augančias palmes – kasdien, medinėse dėžėse – kas antrą. Karštą vasarą palmių lapus iš abiejų pusių reikia purkšti. Jeigu kambaryje labai sausa, net du kartus per dieną. Žiemą lapų purkšti nereikia, užtenka kartą per mėnesį nuvalyti juos drėgnu skudurėliu.

Kaip persodinti palmę?

Geriausiai dauguma palmių žiemoja 18-20°C šilumoje, bet neblogai jaučiasi ir šiltesniuose kambariuose. Persodinama kovo – gegužės mėn., kai pradeda augti. Jauni augalai iki 5 m. amžiaus persodinami kas 1-2 metai, vyresni – kas 4-5 m. Negalima persodinti sausos arba ką tik palaistytos palmės, žemė vazone turi būti truputį drėgna.

Daugumai palmių tinka velėninės, lapinės ir durpinės arba kompostinės žemės mišiniai su trupučiu rupaus upės smėlio. Parduotuvėse prekiaujama specialiai palmėms skirtu žemių mišiniu. Augalas išimamas iš vazono ir apžiūrimos šaknys. Apipuvusios, suminkštėjusios arba pažeistos nupjaunamos, žaizdos pabarstomos trinta medžio anglimi.

Jeigu šaknys sveikos, palmė persodinama į 3-4 cm didesnį vazoną. Jeigu daug šaknų teko išpjaustyti, tiks tas pats ar net mažesnis vazonas. Drenažo skylę uždengiama molio dužena ir įrengiamas 2-3 cm storio drenažo sluoksnis (tinka molio duženos, skalda arba keramzito granulės). Ant viršaus pilamas 1-2 cm sluoksnis švaraus smėlio, paskui 2-3 cm žemių mišinio. Palmė pastatoma vazono viduryje, iš šonų pripilama šviežių žemių. Apspaudžiama, kad neliktų oro tarpų ir gausiai palaistoma. Šaknies kaklelis turi būti lygus su žemės paviršiumi. Keletą dienų laikoma pavėsyje.

Palmės dažniausiai dauginamos sėklomis. Jos 3-7 dienas mirkomos šiltame vandenyje arba nuplikinamos verdančiu vandeniu ir paliekama atvėsti. Daiginama drėgname smėlyje arba vermikulite 25-30°C šilumoje. Tinka vienkartiniai plastikiniai indai su dangteliu (padedama prie radiatoriaus).

Jeigu mėgstate eksperimentuoti, galbūt norėsite pabandyti palmę išauginti iš datulės sėklos. Tam tinka ir prekybos centre nupirktų datulių kauliukai. Šviežios kai kurių palmių sėklų sudygsta per 1-2 mėnesius, senesnės gali dygti metus ar ilgiau. Sėjinukai sodinami į daigams skirtą žemių mišinį arba velėninės, kompostinės, lapinės, durpinės žemės ir smėlio (2:2:4:1:2) mišinį. Vazonėlius rekomenduojama bent pirmą mėnesį šildyti iš apačios, kad sėjinukai greičiau įsišaknytų.

Palmių ligos

Palmės labai greitai parodo, kad jos prastai prižiūrimos. Jeigu džiūsta lapų pakraščiai, kambaryje per sausa. Lapai nupjaunami iki sveikų audinių, augalas dažnai nupurškiamas. Jeigu lapai sukasi arba pasidaro rudai žali, tikriausiai skursta šaknys. Toks augalas perlietas arba perdžiovintas, laikomas per vėsiai arba jam trūksta maisto medžiagų. Jeigu lapai pasidaro šviesiai žali, o paskui pradead gelsti, šaknims trūksta oro. Palmę laikas persodinti, nes užsikimšo drenažo skylė arba susmego žemės.

Jeigu daug supuvusių šaknų, jos nupjaunamos, žaizdos dezinfekuojamos fungicidais ir persodinama į lengvesnę žemę ir mažesnį vazoną. Paskui laikoma šiltoje ir šviesioje vietoje, metus netręšiama, laistoma tik šiltu vandeniu. Šaltu vandeniu laistomas palmes netrukus užpuola ligos.

Jeigu nauji lapai vos paaugę išsiskleidžia, o lapkotis trumpas, palmės perliejamos arba pažeistos šaknys.

Jeigu nauji lapai dar ir blyškūs, žemėje trūksta geležies ir magnio.

Sveiki augalai pradedami tręšti praėjus 3 savaitėms nuo persodinimo. Tręšiama tik pavasarį ir vasarą, kai palmės auga, kartą per 2 savaites.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti