Patarimai

Kodėl ruduoja tuja?

Ruduoja tujos

Tujos gali ruduoti bei džiūti dėl keleto priežasčių, todėl svarbu laiku pastebėti problemą ir imtis tinkamų priemonių problemai išspręsti. Dažniausiai taip atsitinka dėl fiziologinės sausros, kai žemė pavasarį dar įšalusi, o saulės šildomi ir vėjo gairinami augalai išgarina daug vandens. Jeigu trūko vandens praeitą vasarą, dalis tujų šakelių paruduos ir nukris šiemet.

Svarbu suprasti, jog jauni tujų sodinukai jautresni sausrai už suaugusius augalus. Gal dirvožemis užterštas cheminėmis medžiagomis arba stovi vanduo? Purenimu ir ravėjimu galima pakenkti tik tuomet, jeigu žemė sukasama giliau kaip 10 cm ir smarkiai pažeidžiamos šaknys. Greta augantys augalai ir laistymas šaltu vandeniu tujoms rimčiau nekenkia (žinoma, ledinis vanduo ne į naudą).

Tujos ruduojaDeja, tujos neretai ruduoja dėl to, jog serga mikroskopinių grybų Phomopsis juniperovora, Didymascella thujina bei Fabrella thujina sukeliamomis ligomis. Tuomet ant džiūstančių šakelių būna smulkūs juodi ar rudi taškai (grybų vaisiakūniai), ypač kur nudžiūvusi šakelės dalis liečiasi su žalia. Pažeidžiama ir mediena, ypač jaunos šakelės (iki 1 cm skersmens). Ligų lengviau išvengti, jeigu sodinukai sveiki, žemė prieš sodinimą gerai paruošta, vieta švies ir saulėta, o gyvatvorė ne per tanki (kad cirkuliuotų oras).

Svarbu saugoti augalus nuo sužeidimų, per kuriuos greičiau plinta užkratas, saikingai tręšti (kenkia ir maisto medžiagų trūkumas, ir perteklius), laistyti rytais ir tik žemę, o ne augalo lają (vakare sušlapę spygliai neišdžiūva per naktį, todėl greičiau plinta ligos), genėti ir karpyti švariais ir aštriais įrankiais. Apkarpius sergantį ar įtartiną augalą juos būtina dezinfekuoti.

Smarkus genėjimas skatina augti jaunas šakeles, o šios jautresnės ligoms už senesnes, todėl nepersistenkite, genėkite tujas tik sausu ir giedru oru. Visos džiūstančios ar ligotos šakelės išpjaunamos iki sveikų audinių ir tuoj pat sudeginamos. Sveikų tujų gyvatvorių profilaktiškai chemikalais purkšti nereikia.

Pastebėjus pirmuosius ligos požymius (nuo balandžio vidurio iki rugsėjo), purškiama fungicidais kas 2 savaitės, ypač nuo balandžio iki birželio vidurio ir nuo rugpjūčio pabaigos iki spalio pradžios. Tinka ‘Dithane‘, taip pat ‘Previcur‘, ‘Effecor‘, ‘Topas‘ ir kiti. Efektyviau kiekvieną kartą purkšti vis kitais preparatais. Jų naudojimo būdai aprašomi instrukcijose.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti