Patarimai

Kedrų auginimas iš sėklų

Kedrų auginimas iš sėklų

Ne visiems pasiseka išauginti kedrus iš sėklų, todėl dalinamės patarimu, kaip padidinti sėklų daigumą. Galbūt Jūs jau tai girdėjote, tačiau primename, jog nestratifikuotos kedrų sėklos sudygsta tik po 1-2 metų! Iš tiesų ilgas laiko tarpas, tačiau taip ilgai laukti tikrai nėra būtina.

Atskleisime metodą, kurį naudojant sėklas sėkmingam sodinimui paruošite vos per 3 mėnesius. Tai metodas kurį taikant nereikės spelioti ar sėklos sudygs ir kaip greitai tai įvyks, kadangi teisingai atlikus šiuos žingsnius, dauguma į žemę sodinamų sėklų jau būna susprogusios!

Kedrai sėjami balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje tiesiai į lysvę. 90 dienų prieš sėją riešutėlius reikia stratifikuoti.

Kedrų daiginimasIš pradžių riešutėliai 2 valandas mirkomi 0.5 proc. kalio permanganato tirpale, paskui užpilami karštu vandeniu (40-50°C) ir mirkomi tris paras.

Vandenį kasdien reikia keisti. Išmirkytos sėklos sumaišomos su drėgnu, gerai išplautu vidutinio stambumo upės smėliu (jo reikia 3 kartus daugiau, negu sėklų).

Rankoje lengvai suspaustas smėlis turi sulipti į gumulą, bet vanduo iš jo nebėgti. Sėklos, permaišytos su smėliu pilamos į medinę skylėtą dėžutę. Pagal turimą mišinio kiekį parinkite tinkamą dėžutės dydį. Smėlis paskirstomas taip, kad sudarytų apie 10-20 cm sluoksnį.

Dėžutė pastatoma ant medinių rąstelių, kad neliestų žemės. Kartą per 15 dienų smėlis permaišomas ir, jeigu reikia, sudrėkinamas.

Stratifikuojama 4-6°C šilumoje (rūsyje, šaldytuve ar įstiklintame balkone). Prieš sėją dauguma sėklų jau būna susprogusios.

Sėjama 2-3 cm gyliu ir mulčiuojama drėgnomis dupėmis.

Kedrų daigai
Sibiro kedro kankorėžis

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti