Aplinkos dizainas

Tujos gyvatvorei

Tujos gyvatvorei

Beveik visos vakarinės tujos formos tinka gyvatvorėms, išskyrus tik žemaūgius, lėtai augančius ir plačius žemus krūmus. Kokią pasirinkti – lemia pageidaujamas gyvatvorės aukštis, Jūsų skonis bei augalų kaina. Pigiausios ir dažniausiai sodinamos gyvatvorėse (dažnai taip ir vadinamos – “gyvatvorinės tujos”) yra tipinės vakarinės tujos. Jos greitai auga, o karpomos pakankamai sutankėja. Sodinamos maždaug kas 0.5 m, kaip ir visos kitos tujos gyvatvorėse.

Aukštos tujos gyvatvoreiAukštoms gyvatvorėms tinkamiausios koloniškosios vakarinės tujos (Thuja occidentalisColumna‘). Jos užauga iki 8-15 m aukščio ir 0.5-1 m pločio.

Šakos trumpos, tiesiasi horizontaliai, tuo skiriasi nuo daugumos kitų formų tujų, kurių šakos nuo kamieno šakojasi smailiu kampu.

Kad tujų gyvatvorė būtų lygesnė ir siauresnė, galima pakarpyti šonines šakeles. Viršūnės paprastai nekarpomos, kad augalai neišplatėtų, taigi šios tujos tinka tik aukštoms gyvatvorėms.

Galima karpyti tiek viršų, tiek šonus, taip suformuojama pageidaujamo aukščio ir pločio gyvatvorė.

Piramidinės tujos (kūgiškos) gyvatvorei​Piramidinės (tiksliau, kūgiškos) formos medeliais auga keletas kultivarų (veislių) tujos – Bodmerio (‘Bodmeri‘, 5-8 m aukščio medis kūgiška laja, storomis šakomis ir ūgliais), puošnioji (‘Elegantissima‘, 3-8 m aukščio, laja kūgiška, šakos kylančios į viršų, sodriai žalios, auksinio atspalvio viršūnėmis), Elvangerio (‘Ellwangeriana‘, 2-4 m aukščio kūgiškas krūmas su keliomis viršūnėmis), skiauterėtoji (‘Cristata‘, 5-8 m aukščio medis siaurai kūgiška arba koloniška laja, persisukusiomis šakelėmis) ir glaustašakė (‘Fastigiata‘, 8-10 m aukščio medis plačiai koloniška laja, glaustomis beveik vertikaliomis šakomis). Visi paminėti tujų kultivarai auga greitai (nors nepralenkia nei vakarinės tujos, nei jos koloniškosios formos), nereiklūs aplinkos sąlygoms, nebijo karpymo ir puikiai tinka gyvatvorėms. Kad tujos augtų greičiau, reikėtų per sausras jas palaistyti ir bent kartą per metus (balandžio mėnesį) patręšti kompleksinėmis trąšomis, kompostu pamulčiuoti pomedžius.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti