Augalų dauginimo būdai

Dauginimas kero dalijimu

Augalo dauginimas kero dalijimu

Pavasaris – puikus metas dauginti, sodinti ir persodinti daugiametes gėles. Dauguma jų per 2-5 metus užauga labai didelės, pradeda skursti, prasčiau žydi, praranda dekoratyvumą.

Pagrindinė taisyklė – pavasarį dalinamos ir persodinamos gėlės, kurios žydi vasarą (nuo birželio vidurio) ir rudenį, taip pat visos dekoratyvinės žolės (miskantai, lendrūnai, ašuotės). Geriausias laikas – kai pasirodo nauji ūgliai, tuomet aiškiau matyti, kaip kerą suskirstyti. Paskubėkite augalą padalinti, kai ūgliai dar nedideli – mažiau juos sužeisite.

Anksti pavasarį – iki birželio žydinčios gėlės dažniausiai dalinamos rudenį. Bet yra išimčių – raktažoles, taip pat daugumą pavasarį žydinčių alpinariumo augalų (ylalapiai flioksai, aubretės, uoliniai laibeniai, daug šilokų) galima skaidyti ir persodinti iš karto po žydėjimo – jie labai nenukenčia. Viendienės galima dalinti beveik visą sezoną, barzdotuosius vilkdalgius – po žydėjimo, bijūnus – rudenį.

Štai keletas požymių, kad jūsų gėles metas dalinti ir persodinti:

1. Keras labai sutankėjęs, priaugę daugiamečių piktžolių, kurių neįmanoma ištraukti.
2. Augalas kasmet žydi vis prasčiau, anksčiau baigia vegetaciją.
3. Kero centras išplinka, nauji ūgliai auga iš šonų.

Peraugusius kerus geriausia iškasti, gerai nukratyti žemes ir atsargiai padalinti į keletą dalių su gyvybingomis šaknimis ir stipriais ūgliais. Smulkesnes kero dalis galima išdalinti draugams arba pasodinti į daigyną (vazonėlius), kad paaugtų ir sustiprėtų. Sumedėjusias šaknis ir apmirusias kero dalis geriausia išpjauti ir išmesti, piktžolių šaknis ištraukti. Jeigu padalintą augalėlį sodinsite į jo senąją vietą, pakeiskite žemę. Sodinkite tuo pačiu gyliu, kaip augalas augo, palaistykite.

Kai kurių augalų kerus lengva išskirstyti rankomis, kitiems reikės peilio. Ypač sunku dalinti suaugusius miskantus. Rankomis nesunku dalinti vilnotojų notrų, švelniųjų rasakilų, plaučių, pajūrinių gvaizdžių, šliaužiančiųjų šilingių, heicherų, sinavadų, vaisginų, dailiųjų auskarėlių, raktažolių, ylalapių flioksų, šilinių gvazdikų kerus. Peilio reikės dalinant kraujažolių, katilėlių, rudbekijų, ežiuolių, monardų, astrų, melsvių, rykštenių, katžolių, astrantijų, miškinių šalavijų, blakėžudžių, kai kurių aguonų, kurpelių, daugiamečių gludų kerus.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti