Aplinkos dizainas Sodas

Gėlynų formos

Gėlynų formos

Planuojant gėlynus labai svarbu linijos ir formos. Čia susitinka horizontalės ir vertikalės, ramybė pinasi su gyvumu. Kontrastingi dydžiai, įvairios lapų ir žiedų formos ypač pagyvina. Linijų ir formų žaismas sudaro ornamentus ir struktūras, kurios suformuoja sodo stilių ir charakterį.

Gėlyno forma prie takelio​Takelio, poilsio aikštelės, pievelės ar gėlyno forma – labai svarbus kiemo akcentas. Apskritimas ar pusapskritimis papuošia kiekvieną sodelį, ypač nedidelį, jį optiškai padidina. Jeigu pievelė ar grįsta poilsio aikštelė apskrita, o takeliai vingiuoti, sodas atrodo didesnis ir erdvesnis.

Lenktos linijos, apvalūs ar pusapvaliai gėlynai, tvenkinukai ir veja atrodo labai natūraliai, nes gamtoje nėra griežtų linijų ir kampų. Griežtą takelį galima pagyvinti pusapvaliais laipteliais, kvadratinę veją – augalu apvalia laja, apskritu gėlynu ar didelio medžio kamieną juosiančiu suoliuku. Stačiakampį gėlyną, vejos pakraščius nesunku „sušvelninti“ gėlėmis. Ypač tinka augalai taisyklinga apskrita laja (pavydžiui, kai kuriomis lanksvomis, snapučiais) arba apvaliais žiedynais, kaip dekoratyvinių česnakų. Sodelį pagyvina ir nedidukai puošnūs aksesuarai – blizgantis rutulys po krūmu, apvali skulptūra (pavyzdžiui, sfera) vejos viduryje, taip pat lauko baldai (apskritas stalas, lenktas suolelis).

Ilgą stačiampį ar trikampį sklypą galima padalinti S formos takučiu, o “pilveliuose” pasodinti grupę neaukštų augalų apskrita laja.

Puslankio formos gėlynas
Gėlynas ant kalnelio
Gėlynas prie namo
Apvalios formos gėlynas

Namai prasideda nuo vartelių ir įėjimo, todėl labai svarbu, kaip apželdinsite fasadinę namo pusę. Dailiai atrodo arkos ar pusarkės formos varteliai, apželdinti laipiojančiomis rožėmis, raganėmis, kitais vijokliniais augalais. Apačioje galima sodinti rutulines tujas arba buksmedžius, kuriuos nesunku formuoti. Prie paprastų neaukštų vartelių neblogai atrodys konuso formos tujos, kiti pusapvaliai augalai.

Kiekvieną sodą pagyvina pusapvalis vandens telkinys. Jis gali būti visai mažytis – viduryje vejos arba grįstoje poilsio aikštelėje. Visai paprasta pasodinti miniatiūrinį vandens sodelį apvalioje 30-50 l gėlinėje (statinėje) ir pastatyti ten, kur jis tinka.

Poilsio aikštelė ar terasa taip pat gali būti apvali. Specializuotose statybinių prekių parduotuvėse yra vadinamieji “lego” trinkelių rinkiniai apskritoms aikštelėms išgrįsti (2.5-5 m skersmens).

Apvalus gėlynas kieme
Serenčių gėlynas
Apvalūs gėlynai

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti