Rankdarbiai

Moliūgų pjaustymas helovynui

Moliūgų pjaustymas helovynui

Moliūgai – puikus, nevienadienis interjero ir kiemo akcentas, puoš jūsų namus iki advento vainikų. Dabar jų auginama įvairių dydžių ir formų. Jeigu jūsų sandėliukyje prikaupta šių gėrybių, metas jį išvėdinti.

Derliaus kraitei jums reikės stačiakampės pintinės, vieno didesnio moliūgo ir keleto mažų dekoratyvinių moliūgėlių, glėbio kukurūzų burbuolių, eglės kankorėžių ir vynmedžio šakelės.
Viename pintinės kampe sudėkite kukurūzus. Parduotuvėse parduodamos kukurūzų burbuolės tinka tik iš bėdos, nes jos pieninės brandos – sėklytės minkštos ir drėgnos. Burbuolę gaubiančius lapus atsargiai nubraukite atgal ir pakabinkite keletai dienų šiltoje vietoje (lapais žemyn), kad sudžiūtų.

Moliūgų pjaustymo idėjos helovynuiPintinėje įstrižai (per visą įstrižainę) prikraukite kukurūzų, kad sudžiūvę lapai virstų laukan. Didesnį moliūgą “pasodinkite” vienoje pusėje, mažus kitoje. Į tarpus sukaišiokite kankorėžius. Ant burbuolių lapų patupdykite stilizuotą paukščio lizdelį, papuoškite pageltusia vynmedžio šakele. Keletą kartų per savaitę nuvalykite dulkes nuo moliūgų ir apžiūrėkite, ar jie arba kukurūzai nepūva. Suminkštėjusius ar pradėjusius pūti pakeiskite. Moliūgų pintinė labai tinka virtuvės stalui papuošti.

Moliūgo pjaustymasŽidinio atbrailą galima papuošti eile mažų moliūgėlių. Derinkite juos su rudens lapų ryšulėliais, šermukšnių vaisiais, vynuogienojais ir žvakutėmis (atsargiai, kad neišvirstų!). Mažus moliūgus galima pastatyti ant molinių puodelių arba vazonėlių (kotais žemyn arba į viršų). Vazonus apriškite sudžiūvusia žole, samanomis, rafija ar visžalių augalų šakelėmis. Jeigu nenorite puošti vazonų, ant moliūgų (kotais žemyn) uždėkite po mažą žvakutę.

Iš moliūgėlių gaunasi puikios žvakidės – nupjaukite kotelį su žieve aplink, išskobkite vidų ir įstatykite ploną ilgą arba storą mažesnę žvakę. Į tarpelius prikaišiokite sausų gėlių arba visžalių augalų šakelių. Šakeles, jeigu sumedėjusios, smeikite tiesiai į minkštimą, gėlių kotelius apvyniokite vielute.

Jeigu į išskobtą moliūgą įdėsite miniatiūrinę žvakutę, gausite mažą apvalią žvakidę. Keletas tokių žvakidžių papuoš pietų stalą, ypač kai pagrindinis patiekalas – moliūgų sriuba, patiekta išskobtuose moliūgėliuose.

Moliūgai prie laiptųOranžiniai moliūgai labai pagyvina rudenį ištuštėjusius gėlynus ir kiemą. Statykite juos verandoje, prie pavėsinės, terasoje, papuoškite įėjimą, laiptus, galima net įkelti į medį! Kad svečiai neabejotų, jog pataikė į reikiamą namą, ant laiptų pakopų palikite po moliūgą. Kad moliūgų eilutė atrodytų gražiai, pakopų turi būti ne mažiau kaip penkios.

Kaip ir namuose, lauke puikiai atrodo moliūgai – šviestuvai, bet šį kartą imkite ne miniatiūrinius, o vidutinius arba stambius vaisius.

Moliugų pjaustymas helovynui gali tapti įdomia pramoga visai šeimai. Juolab dėl to, kad tai daryti visai nėra sudėtinga, ir čia visuomet atsiranda vietos kiekvieno šeimos nario fantazijai pasireikšti. Laikydami už koto nupjaukite moliūgo “skalpą” ir didesniu šaukštu išskobkite minkštimą su sėklomis. Šonuose išpjaukite trikampes skyles akims, nosiai ir pusapvalę burnai. Jeigu norite bauginančio moliūgo, viršuje eglute išpjaukite smailius trikampius arba nelygius, aptrupėjusius dantis. Į vidų įstatykite vieną arba keletą žvakučių – jos švies per moliūgo burną. “Viršugalvį” galima papuošti vainikėliu iš spygliuočių ir visžalių lapuočių šakelių. Jeigu moliūgo veidas pasirodė pernelyg draugiškas – pabandykite pridėti surauktus antakius.

Nedrįstate pjauti? Pasižvalgykite žemiau esančioje helovyno moliūgų pjaustymo idėjų galerijoje. Drąsiai eksperimentuokite, o jeigu abejojate ar pavyks – palengvinimui visuomet galite palengvinimui pasinaudoti moliūgų pjaustymo trafaretais (atsispausdinti ir apibrėžti). Pagal pasiruoštas linijas nesunkiai išpjaustysite nes ir sudėtingiau atrodančią figūrą. Be to, atspausdintą ir iškirptą trafaretą labai patogu “pasimatuoti” pagal turimo moliūgo dydį ir formą.

Išskobto moliūgo minkštimo neišmeskite – iš jo galima iškepti blynus, apkepą ar išvirti sriubą. Moliūgai vartojami ne tik kepti ar virti, bet ir žali, rauginti, konservuoti. Jie nekaloringi, juose esantis beta karotinas stiprina imuninę sistemą, o pektinas iš organizmo šalina cholesterolį.

Žibintas iš moliūgo
Moliūgai su žvake viduje
Moliūgai helovynui
žibintai iš moliūgo
Moliūgo išpjaustymas
Išpjaustytas moliūgas su žvake
Helovyno moliūtai
Šviečiantys moliūgai helovynui
Moliūgas helovynui
Išpjaustytas moliūgas
Nedidelio moliūgo pjaustymas
Moliūgų skaptavimas
Helovynas (moliūgų pjaustymas)

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti