Rankdarbiai

Kaip džiovinti gėlių žiedus?

Kaip džiovinti gėlių žiedus

Ruduo šiemet nepagailėjo šiltų ir saulėtų dienų, todėl gėlynuose vis dar mirga vasariniai žiedai. Spjovę artėjančiai žiemai į barzdą, tebežydi jurginai, serenčiai, kitos vėsių naktų nebijančios vasarinės gėlės, net rožės dar aukštai iškėlusios galvas. Miskantai, soruolės, melvenės ir kiti varpiniai augalai vėjyje šiurena savo šluoteles. Netrukus šaltis ir lietus užmigdys paskutinius žiedus, sušlaps, savo didybę praras šluotelės. Jeigu suskubsite ir nuskinsite augalus prieš šalnas, dalelę vasaros parsinešite ir namo. Ruduo labai dosnus ir uogomis, vaisiais bei sėklų dėžutėmis, kurios taip pat tinka puokštėms ir kompozicijoms.

Džiovinti gėlių žiedaiŽiedus ir lapus džiovinimui galima skinti nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens. Geriausiai skinti giedrą dieną ryte, kai nudžiūva rasa, arba apsiniaukusią dieną. Neskinama per lietų ir iškart jam pasibaigus. Jeigu reikia nuskinti daug augalų, kitus, kad neapvystų, verčiau pamerkti.

Jeigu džiovinsite pakabinę, skinkite ne visai išsiskleidusius žiedus, nes džiūdami jie skleidžiasi. Pilnai išsiskleidę arba jau vystantys žiedai džiovinami gali numesti visus žiedlapius. Augalų prirenkama daugiau negu reikia, nes kai kurie sudžiūva negražiai ir puokštėms netinka. Netinka ir vabalų apgraužti, ligoti.

Sudėkite augalus po 8-10 ir suveržkite kotus guma. Paprastas raištelis netinka, nes džiūdami stiebai traukiasi ir gali iškristi. Surištus kotelius lygiai nukirpkite. Plona vielute perverkite ryšulėlį už gumos ir kabinkite palubėje ant špagato žiedais žemyn. Tinka sausa, vėdinama, o svarbiausia – ne saulėta patalpa. Saulė žiedus išblukina, drėgname kambaryje augalai nedžiūva, pradeda gesti. Dauguma gėlių pakabinti išdžiūva per 2-3 savaites.

Pakabintos gerai išdžiūva kraujažolės (ypač geltonžiedės), vienmečiai jurginai, juodgrūdžių ir aguonų sėklų dėžutės, rožės, mairūnai, pentiniai, serenčiai, kermėkai, gomfrenos, levandos, sausučiai, bandreniai, astilbės, bajorės, rugiagėlės, raguoliai, moluccella, celiozijos, liūtpėdės, raudonžiedžiai ir gojiniai šalavijai, skaistažiedės.

Augalus nesunku išdžiovinti ir popieriuje – suslėgus tarp knygų ar žurnalų, arba lygintuvu. Šis būdas ypač tinka, kai ketinama daryti paveikslėlius, atvirukus. Slėgimo būdu džiovinami visi plokšti žiedai (pvz. našlaičių), lapukai, žiedai kuriuos reikia suploti. Netinka augalai storais stiebais, mėsingais lapais, sultingais storais, arba atvirkščiai – labai plonais vainiklapiais. Sluoksniuojama sumuštinio principu tarp dviejų popieriaus lapų – popierius, augalas ir vėl popierius. Paslegiama knygomis arba žurnalais. Paprasčiau augalus sukaišioti tiesiai į knygą arba žurnalą (tinka seni laikraščiai, telefonų knygos, katalogai ir pan.), bet drėgni gėlių lapeliai gali sugadinti puslapius, o raidės – išteplioti gležnus lapukus. Po savaitės ar dviejų patikrinama, kaip džiūva, sausi žiedai išimami, drėgnas popierius pakeičiamas švariu.

Džiovintų gėlių puokštėAugalus galima išdžiovinti ir lygintuvu. Ant stalo storai paklojama laikraščių, paskui sluoksniuojama – 2-3 lapai balto popieriaus, žiedai arba lapai, vėl 2-3 lapai popieriaus. Lyginama karštu lygintuvu. Reikia stebėti, kad neparuduotų viršutinis popieriaus lapas, nes tuomet negražiai paruduos ir augalai.

Neblogai žiedai išdžiovinami ir kvarciniame smėlyje, borakso ir manų kruopų mišinyje bei silikagelyje. Žiedus galima džiovinti kotais į viršų arba kotais žemyn, ar paprasčiausiai išdėlioti augalus inde ant pasirinktos medžiagos sluoksnio ir paskui užberti iki viršaus (per 1,5 cm nuo augalo).
Džiovinimui tinka sauso kvarcinio smėlio ir borakso (1:1) bei borakso ir manų kruopų mišinys (proporcijos nuo 1:1 iki 1:6). Mišinys su manų kruopomis lengvesnis, mažiau spaudžia vainiklapius, todėl žiedus galima dėti kotais žemyn. Šaukšteliu atsargiai beriama už, tarp ir aplink žiedlapius. Į litrą mišinio įbėrus 2 šaukštus rupios ir švarios (be jodo) druskos, žiedų spalva būna ryškesnė. Panašiai džiovinama silikogelyje. Ši medžiaga brangesnė už boraksą su manų kruopomis, tačiau ją galima naudoti daug metų. Indai su įvairiuose mišiniuose džiūvančiais augalais paliekami atviri. Po 2-3 savaičių viršutinis sluoksnis nubraukiamas, pirštais atsargiai ištraukiamas vienas žiedas. Jeigu jis išdžiūvęs, kitus irgi galima imti. Indą atsargiai apverskite, išrinkite žiedus.

Silikogeliu užpiltos gėlės labai greitai išdžiūva mikrobangų krosnelėje. Indas su žiedais ir geliu neuždengiamas, šalia pastatomas puodelis su vandeniu. Nelygu žiedas, džiovinama nuo 1 iki 3 min., paskui išimama ir keletą valandų nejudinama. Gvazdikų, vilkdalgių, bijūnų, rožių žiedai džiovinami 3-3,5 min., iš silikogelio ištraukiami po 12-24 val. Smulkiausi kristalai nuo vainiklapių nupučiami arba nuvalomi švelniu teptuku. Mikrobangėje krosnelėje išdžiovinti augalai labai lengvai sugeria drėgmę, todėl juos rekomenduojama nupurkšti laku.

Sausų augalų ryšulėliai suvyniojami į laikraštį ir laikomi sandariai kartoninėje dėžėje. Sunkūs pundeliai kraunami apačioje, lengvesni – ant viršaus. Jų nebūtina laikyti namuose, galima ir garaže, jeigu jis sausas. Džiovintus augalus ėda įvairūs vabzdžiai (kandys, tarakonai) – nuolat tikrinkite dėžes ir išmeskite apgraužtus augalus, tarp ryšulėlių įdėkite naftalino ar kitų priemonių nuo kenkėjų.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti