Rankdarbiai

Velykinio vainiko gamyba

velykinio vainiko gamyba

Po žiemos, bundant gamtai prasideda visa eilė pavasario švenčių – Verba, Velykos, Jorė. Velykos yra kilnojama šventė – švenčiama pirmąjį mėnulio pilnaties sekmadienį po pavasario lygiadienio. Todėl Lygė yra Velykų laukimo pradžia.

Gana įdomus lietuviškas šventės pavadinimas – Velykos. Pastebima, kad žodis Velykos labai primena slaviškus žodžius, reiškiančius didžiąją diena.

Labai įdomus ir šventės simbolis – kiaušinis. Rašytiniai šaltinia aiškina, jog nuo senų laikų jis simbolizuoja vaisingumą, gyvybės atsiradimą ir net kosmosą. Paprotys marginti kiaušinius siekia pirmykštės bendruomenės laikus: senovės Indijos filosofijoje margutis – tai Visatos gyvybės pradžia, Egipte kiaušinis tapatinamas su derliaus gausa.

Spalvų simbolika Velykų rankdarbiuose:

• Juoda spalva reiškia žemę, gausumą, pilnatvę;
• Raudona – tai gimimas, gyvenimas, energija, visa ko pradžia;
• Žalia – augimas, sveikata, ramybė;
• Geltona, rusva – derlius, šviesa, jaukumas, šiluma;
• Mėlyna – dangus, palaima.

Velykos turi nemažai tradicinės šventinės atributikos – plačiausiai papiltę yra margučiai, kurių dekoravimo šventės metu imasi visa šeima. Tačiau dažnas susižavi ir kitomis rankdarbių idėjomis – verbomis, puokštėmis, vainikais.

Pirmiausia šiek tiek apie vainiko simboliką. Velykų vainikas, simbolizuojantis amžinąjį gyvenimą, yra vienas iš esminių Velykų simbolių. Apskritos, susijungiančios linijos atspindi amžinybės ir begalybės sąvoką, be to, jis susijęs su saulės, kuri kiekvieną pavasarį atgaivina gamtą, įvaizdžiu. Gėlės ir lapai, kuriais puošiamas vainikas, turi tą pačią reikšmę. Kiaušinis šiuo atveju simbolizuoja gimimo stebuklą, o kiškis arba triušis – vaisingumą ir klestėjimą.

Vainikais galima papuošti tiek namų įėjimo, tiek kambario duris, vainiką galima pakabinti ant sienos, ant lango arba pastatyti stalo centre vietoj puokštės. Velykų vainikas, ypač pagamintas rankomis, gali būti puiki šventinė dovana. Pateikiame keletą paprastų būdų, kaip pasigaminti vainiką, ir velykinių dekoracijų idėjų.

 

 

Velykų vainikas
Pavasarinis vainikas su sausiukais

Nesudėtingas vainiko pagrindas gali būti pagamintas iš lanksčių šakelių. Tai natūralus būdas, tačiau reikalauja šiek tiek daugiau pastangų ir įgūdžių. Kaip alternatyvą galite naudoti parduotuvėje parduodamus, taip pat natūralius arba net pagamintus iš dirbtinių medžiagų vainiko pagrindus.

Kitas svarbus komponentas – lanksti vielutė kurios pagalba tvirtinsite norimas dekoro elementus.

Šis Velykų rankdarbis tikrai nėra sudėtingas. Pačiam paprasčiausiam vainikui reikalingi šie daiktai:

– Apskritas pagrindas. (medinis ratelis, šakelių pynė, lanksčios lazdelės tvirtai surištos į apskritą ratelį. Paprastai tokį pagrindą galima pasigaminti ar nusipirkti. (parduodamas gėlių ir rankdarbių parduotuvėse);
– Dekoratyvios šakelės su lapais, pumpurais ir žiedais (jų taip pat galima rasti turguje ar floristikos salone);
– Dekoratyvios juostos ar paprastos, plonos vielutės iš tos pačios rankdarbių parduotuvės.

Šiam vainikui geriausia iš anksto paruošti medžio šakas, įdedant jas į vandenį, kad pumpurai šiek tiek prasiskleistų. Tačiau ir be to vainikas atrodys gerai.

Pirmiausia pasiruoškite vainiko pagrindą (jeigu jį pirkote jau paruoštą – tiesiog pereikite prie kito žingsnio).

Vainiko pagrindą suformuosite lengviau jei pradėsite vos nuo keleto šakelių. Prie jų pinkite ir riškite vis daugiau šakelių kol jus tenkis esamo vainiko pagrindo storis (apimtis).

Nuspręskite kuri vainiko (pagrindo) pusė bus “geroji”, o taip pat reikėtų atsižvelgti į tai, ar vainikas bus kabinamas ant statomas ant stalo. Po vieną prie pagrindo tvirtinkite pasiruoštus dekoro komponentus. Tvirtindami žaliuojančias medžio šakeles apriškite jas keletą kartų vielute taip, kad ji neprispaustų pumpurų bei lapelių ir vainiko komponentai išlaikytų dailų trimatį vaizdą.

Tvirtindami gyvas šakeles stenkitės labai smarkiai nenutrumpinti kotų (geriau gudriai juos paslėpti užlenkiant pagal vainiko pagrindo linkį) ir rinkitės tokius augalus, kurie ilgiau išlaiko dekoratyvią išvaizdą be vandens.

Velykiniai vainikai gali tapti Jūsų namų puošmena, tačiau renkantis natūralias medžiagas būtinai atsižvelkite į tai, ar namuose nėra žiedadulkėms alergiškų žmonių.

vainiko pagrindas
velykinis vainikas su kiaušiniais
velykinis vainikas

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti