Apie gėles

Pinavijos

Žirgo galva pinavija

“Pilėnuose” Ūdrys iš tikrųjų dainuoja: “Aš papuošiu žirgo galvą pinavijom, apkaišysiu pavadėles žaliom rūtom.” Kas yra pinavija, apie kokias gėles ar žolynus čia dainuojama?

Tai mums gerai pažįstamas bijūnas, kai kur Lietuvoje vadinamas pinavija. Dabartinės lietuvių kalbos žodyne pavadinimo pinavija nerasime.

Bet biologai patvirtina šią hipotezę, jog bijūnas ir pinavija tai vienas ir tas pats. Bijūnas (paeonia officinalis) puošia beveik kiekvieną darželį Lietuvoje. Ši gėlė apsipila žiedais gegužės – birželio mėnesiais. Nors liaudies dainoje minima “bijūnėlio žali lapai, raudoni žiedeliai”, dabar didžiulių bijūnų žiedų spalvų paletė gana įvairi: balti, rausvi, švelniai kreminiai, ryškūs raudoni žiedai, skleidžiantys malonų švelnų kvapą. Bijūnų yra išvesta įvairių veislių.

Kas pirmais metais po pasodinimo tikisi išvysti kerinčius savo grožiu žiedus, tam tenka nusivilti. Tik po metų, dviejų ar trijų džiugina bijūnas savo tikraisiais žiedais mūsų akį. Rūšies pavadinimas officinalis nurodo, kad bijūnas naudojamas kaip vaistinis augalas.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti