Patarimai

Kaip išlaikyti skintas gėles

Kaip išlaikyti skintas gėles ilgiau

Trumpas žiedų gyvenimas – vos keletas dienų arba savaičių. Nuskinti numiršta dar greičiau. Kartais tik pamerki į vazą, ir jau nuleipę. Lyg tyčia, juk žiemą norisi daugiau spalvų, gyvų žiedų ir šviesos. Jūsų dėmesiui – keletas patarimų, kad skintos gėlės ilgiau žydėtų.

Žiemą ypač populiarių kalijų žiedkočiai ne pjaunami arba kerpami, kaip kitų gėlių, bet tiesiog išraunami iš kero. Jų derlius imamas tuomet, kai žiedai visiškai išsiskleidžia ir nusispalvina arba 1-2 dienos prieš pasirodant žiedadulkėms. Etiopijos kalijas galima skinti ir nepilnai išsiskleidusias, cigaro formos žiedais.

Floristai skintos gėlės laikosi ilgiauKai kurie floristai nuskintas gėles 5-6 val. mirko specialiuose tirpaluose, kad būtų gražesnės ir ilgiau laikytųsi. Kalijoms nebaisus etilenas, nuo kurio vysta kitos gėlės, todėl šalia galima laikyti kad ir visą pintinę obuolių (etileną išskiria prinokę vaisiai, vystančios gėlės, jo yra cigarečių dūmuose). Laiku nuskintos kalijos žydi 10-14 dienų, lapai dekoratyvūs 7-10 dienų. Gliceroliu prisotintos kalijos nevysta 3-4 savaites – gerokai ilgiau negu kitos gėlės puokštėje. Sveikų kokybiškų kalijų kotai stori ir tiesūs. Geltonos nekrozinės dėmės ant kotų ir žiedų reiškia, kad gėles apniko Phytophoros grybai, blyškios dėmės ir džiūvantys lapų galai – Alternaria grybai, o baltos dėmės ir deformuoti žiedai rodo, kad niekadėjas – virusas.

Nepirkite kalijų sužeistais kotais – jie pradeda pūti. Kad ilgiau žydėtų, jas trumpam panardinkite į vandenį ir nupjaukite kotų galiukus. Karštas vanduo kalijas pražudo. Nupjauti kotai dažnai suskyla ir užsiriečia, kalijos ima prasčiau siurbti vandenį ir greičiau nuvysta. Kad kotai neskilinėtų, į vandenį dedama sacharozės (40g/l) ir truputį fungicidų nuo Alternaria grybų. Vietoj sacharozės įdėjus cukraus, kalijos dar greičiau nuvysta, pradeda džiūti ir trauktis kotai. Įdomu, kad kalijų beveik neįmanoma nuspalvinti, kaip chrizantemų arba hortenzijų – pigmentai žiede išsidėsto netolygiai, spalva gaunasi negraži.

Floristikos kursai (kaip išlaikyti skintas gėles)Gėlių parduotuvėse dažniausiai prekiaujama 2-3 rūšių orchidėjomis. Populiariausi katlėjų ir cimbžiedžių žiedai. Kitaip negu kalijos, orchidėjos labai jautrios etilenui, obuolių kaimynystė joms netinka. Cimbžiedžių žiedyne būna nuo 7 iki 12 apie 15-16 cm skersmens baltų, gelsvų, rausvų, purpurinių ir kitos spalvos žiedų. Jie labai brangūs, todėl parduodami ir po vieną. Vandenyje žiedeliai išsilaiko net 6 savaites.

Dendrobium žiedynai gali siekti 0,5 m, bet žiedeliai smulkesni – 4-5 cm. Pamerkti nevysta 2 savaites. Pafiopedilum žiedai pavieniai, auga ant ilgų žiedynkočių. Jie dideli, labai originalios išvaizdos, vandenyje išsilaiko apie 2-3 savaites. Katlėjų žiedeliai įvairiaspalviai, viduriukai dažniausiai ryškesni. Žiedeliai skaniai kvepia, vandenyje išsilaiko apie 2-3 savaites.

Rožės – gėlių karalienės, jas tinka dovanoti bet kokia proga. Dažniausiai prekiaujama stambiažiedėmis arbatinėmis rožėmis storais tiesiais ir ilgais stiebais. Ant stiebo pražysta po vieną didžiulį žiedą. Rožes svarbu laiku nuskinti. Pavasarį ir vasarą rožių žiedai pjaunami, kai susiformuoja ir nusispalvina žiedpumpuriai. Rudenį ir žiemą tik geltonos rožės pjaunamos kai nusispalvina žiedpumpuriai, baltos – kai pumpurams pradeda skleistis, raudonos ir rausvos – kai išsiskleidžia 2 vainiklapiai, o taurėlapiai nusvyra žemyn. Nuskinti žiedai pamerkiami į parūgštintą (500 mg arba nubrauktas šaukštelis citrinos rūgšties/ l vandens) 40°C šilumos vandenį, paskui 4-24 val. laikomi šaldytuve, 0-1°C temperatūroje. Vandenyje šaldytuve rožės išlaikomos iki 7, supakuotos sausai – 10-14 dienų. Prieš išvežant į parduotuves pakerpami stiebai, rožės 12 val. pamerkiamos į maistingą tirpalą. Taip jas prekybai paruošia užsienio augintojai.

Gėlių kotų trumpinimasGėlių parduotuvėse nuskabomi rožių dygliai ir apatiniai, mechaniškai pažeisti lapai. Panardinus į vandenį pakerpami kotai (dėl menkiausio sąlyčio su oru pjūvio vietoje esančius vandens indus užkemša deguonis, audiniai negali siurbti vandens ir žiedas greitai nuvysta). Kotus nukirpus po vandeniu, vanduo vėl gali laisvai tekėti augalo ląstelėmis. Panašus efektas gaunamas, kai koto galiuką apdeginamas. Parnešus namo ir pamerkus į vazą kotai nukerpami dar kartą. Apvytusios rožės atsigauna panardintos į šiltą vonią arba pamerktos į šiltą parūgštintą vandenį (40-43°C, pH 3,0). Kad ilgiau žydėtų, reikia dažnai keisti vandenį, plauti vazą ir patrumpinti kotus.

Pirkite tik stangrias rožes tvirtais tiesiais kotais ir tamsiai žaliais lapais. Be pilkų, gelsvų dėmių ir juo labiau skydamarių plokštelių ant stiebo ar lapų – ligomis ir kenkėjais užkrėsite kambarines gėles. Nepirkite rožių pajuodusiais kotų galiukais – jos per ilgai laikytos šaldytuve, taip pat nuskabytais žiedų vainiklapiais. Karštą dieną pervežamos rožės įsukamos į drėgną popierių, žiemą, kai lauke labai šalta – į storą vyniojamą popierių ir dar šiltesnį audinį.

Gerberų kotų “skandinti” nebūtina, vazoje užtenka 3-5 cm vandens, kad jos puikiai jaustųsi. Kotai patrumpinami po vandeniu, vanduo dažnai keičiamas, o vaza išplaunama. Gerberos – savotiškos narkomanės, ilgiau žydi į vandenį įlašinus… baliklio (3 lašai/l vandens), be to, jos individualistės, nepakenčia kitų gėlių kaimynystės, puokštėse nuvysta greičiau. Vandenyje gerberų kotai ištįsta, panašiai kaip žibučių. Kotus po vandeniu galima keletą kartų skersai pradurti adata arba plaukų smeigtuku – tuomet geriau siurbs vandenį ir ilgiau žydės. Gerberos geriau jaučiasi vėsioje patalpoje, greitai nuvysta nuo etileno ir cigarečių dūmų.

Skintos gėlės laikosi ilgiau (tulpės, narcizai, anturiai, chrizantemos, vilkdalgiai)Chemikalais nepaveiktos aguonos, tulpės, narcizai ir vilkdalgiai žydi keletą dienų, anturiai ir chrizantemos – keletą savaičių, mėnesį ir daugiau. Labai svarbu, kada gėlės buvo nuskintos šiltnamyje. Tulpės, narcizai skinami vos nusispalvinus žiedpumpuriui, o chrizantemos, astros, anturiai – žiedams pilnai išsiskleidus.

Visos gėlės ilgiau žydi, patrumpinus kotus – pašalinus deguonimi užsikimšusius audinius. Kad lengviau siurbtų vandenį, tuščiaviduriai kotai po vandeniu (ciklamenai, tulpės) subadomi adata arba plaukų smeigtukų, chrizantemų ir kitų sumedėjusių augalų kotų galai nupjaunami įstrižai arba įpjaunami per vidurį ir praskečiami.

Audinių skystis, tekantis iš kotų, taip pat užkemša ląsteles ir trukdo į vidų patekti vandeniui. Aguonų ir kitų augalų pienelis ore sukietėja. Jų kotelius būtina pakirpti (po vandeniu), paskui apdeginti, vandenį po 0,5-1 val. pakeisti švariu. Ką tik nuskinti amariliai, meileniai, narcizai pusvalandį palaikomi šiltame vandenyje (30-40°C), paskui patrumpinami kotai, vanduo pakeičiamas.

Kad mažiau išgarintų vandens, nuskabomi lapai. Nuo koto vandenyje jie nuskinami visai, kitur išretinami, kad atrodytų natūraliai. Jurginams, tulpėms, liūtpėdėms, chrizantemoms, saulėgrąžoms ir aguonoms tinka “šoko terapija”. Kotų galiukai kelioms sekundėms įmerkiami į 60-90°C temperatūros vandenį, paskui gėlės suvyniojamos į popierių ir 2-3 valandoms iki žiedų pamerkiamos į kibirą su vėsiu vandeniu. Ilgiausiai gėlės žydi virintame vandenyje (joms kenkia chloras, fluoras ir mineralinių medžiagų perteklius), vėsioje, šviesioje patalpoje. Bijo tiesioginės saulės spindulių, greičiau peržydi.

Šiuos augalus galime skinti ir pasimerkti: astilbės, astrancija, astrai, bajorė karališka, bandrenis, bergenija, bijūnai, burbulis, chrizantema, flioksai skėstašiedžiai ir šluoteliniai, ežiuolė, gaisrena, gludas, heichera, pypytės, katilėliai, knipofija, lelija, liatris, liguliarijos dantytoji ir Pševalskio, margutė, montbretė, monarda, narcizai, šalavijas, levanda, plačvarpis, pūstatauris, rudbekija, rykštenė, saulainė, saulutės, sinavadas, skaistenis, smaliukė, tradeskantė Andersono, veronika, žiognagė, tulpės, česnakai įvairūs, miskantas, melvenė, jurginai, guboja, kermėkai.

Šalia skintų gėlių įmerkę tujos šakelę, žiedais džiaugsimės ilgiau.

Prieš merkiant į vandenį skintą gėlę, nuskinkime apatinius lapus, ūglius.

Stiebų galus kasdien patrumpinkime, pakeiskime vandenį.

Šį sąrašą augalų su rekomendacijomis, kaip paruošti augalus, kad ilgiau žydėtų, esu išsaugojusi iš vaikystės. Kai kuriais pasinaudojau, kai kuriems pritaikius savo metodus.

Aguona – stiebo galiuką nudeginti.

Alyvos – nuskinti lapus, plaktuku sutraiškyti kotą ir pamerkti į šiltą vandenį.

Alstramerija – nupjauti stiebus ir negiliai pamerkti į vandenį.

Astras – kotų galiukus sutraiškyti, negiliai ( apie 2,5 cm ) įmerkti kelioms sekundėms į verdantį vandenį, tada į vėsų pamerkti.

Bijūnas – nupjauti kotus ir pamerkti į šiltą vandenį.

Chrizantema – nupjauti kotus ir į gilią vazą su šaltu vandeniu pamerkti.

Frezijai užteks tik 5 cm vėsaus vandens vazoje.

Gerbera – kelias sekundes palaikyti negiliai karštame vandenyje, o paskui į vėsų pamerkti.

Gvazdikas – kotą įpjaut įstrižai, pamerkti negiliai į vėsų vandenį.

Hiacintas – įvynioti į neperšlampamą popierių ir ilgam pamerkti į gilią vazą.

Juodgrūdė – į vandenį.

Jurginas – į vandenį. Storais, tuščiaviduriais kotais, žiedus palenkt žemyn, į kotus pripilti šalto vandens, užkimšti vata.

Kardelis – negiliai pamerkti į vėsų vandenį. Kad prasiskleistų visas rykštė – viršutinius pumpurus nuskinti.

Karpažolė – padeginti galiukus, kol pajuos. Pamerkti į gilią vazą.

Karpažolė puošnioji ( Puansetija ) – kotą subadyti adata ir į gilų indą pamerkti.

Katilėlis – į gilų indą pamerkti.

Lelija – į šaltą vandenį.

Leukonija – padaužyt plaktuku galiukus, nuskinti apatinius lapus, kad vandenyje nebūtų lapų.

Meilenis – galiukus nupjauti aštriu peiliu. Tuščiaviduriam kotui sunku išlaikyti žiedyną. Įdėti į stiebą pagaliuką.

Mimoza – žiedus pakišti po šaltu vandeniu. Kotus į verdantį vandenį kelioms sekundėms. Pamerkti į šiltą vandenį.

Narcizas – negiliai, į vėsų vandenį. Bent parą palaikyt atskirai, kol išsiskirs nuodingas skystis.

Neužmirštuolė – į vandenį negiliai pamerkti.

Orchidėja – kotus pjauti kas 3 dienas – įstrižai ir pamerkti į vandenį.

Pakalnutė – į vandenį pamerkti. Jos mėgsta būti apipurškiamos vandeniu, kelis kartus per dieną.

Pelėžirnis – giliame inde, vėsioje vietoje.

Pentinis – į vandenį pamerkti.

Plukė – negiliai, trumpam į verdantį vandenį, tada į drungną pamerkti.

Raktažolė – į vandenį.

Rožės mėgsta būti apipurškiamos vandeniu, kelis kartus per dieną.

Sutraiškyti galiukus ir pamerkti į šiltą vandenį 10 cm gylyje.

Sode skintas rožes – trumpam pamerkti į verdantį vandenį minutei, po to į vėsų vandenį.

Jei gėlės ilgokai buvo nepamerktos, tuomet trumpam merkti į karštą vandenį, o paskui – į kambario temperatūros.

Rožių atgaivinimui – aspirino tabletė ar šaukštelis cukraus.

Rugiagėlė – į vandenį.

Serentis – į vėsų vandenį gilioje vazoje ( kiek leidžia koto ilgis ).

kaistenis – nuolat trumpinti kotus.

Snieguolė – nedaug vėsaus vandens ir trumpinti kotus.

Strelicija – įstrižai pjauti kotus ir į vandenį pamerkti.

Tulpė – nupjauti kotus, įvynioti į neperšlampamą popierių 2 valandoms, kad kotai išsitiesintų, sustiprėtų. Pamerkti negiliai. Patinka aspirinas.

Vėdrynas – trumpam į karštą vandenį, tada pamerkti į vėsų.

Vilkdalgis – įstrižai pjauti kotus ir pamerkti į vandenį.

Žibutė – pusvalandžiui žiedus pamerkti į drungną vandenį – kotais į viršų. Po to – koteliais žemyn (pamerkti į vandenį ). Nukirpus kotelius merkti į vėsų vandenį.

Žioveinis – 1 val giliame inde su vandeniu. Norint, kad greičiau prasiskleistų – kelias sekundes palaikyti verdančiame vandenyje. Po to pamerkti į drungną vandenį.

Žvaigždūnė ( Zinija ) – į vandenį.

Žinodami kas kokiam augalui patinka, pratęsime jo žydėjimą, papuošdami savo namus.

Žymės

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti