Apie gėles

Molinio vazono privalumai ir trūkumai

molinis gėlių vazonas

Beveik visos kambarinės gėlės parduodamos ir dažniausiai vėliau laikomos neglazūruotuose degto molio vazonuose. Molinis vazonas yra tvirtas, neutralios spalvos ir lengvai parenkamas pagal augalo dydį. Jo dugne skylė palaiko vandens balansą. Po vazonu dedamas vandens nepraleidžiantis padėklas, geriau su ratiškais iškilimais, tada vazono dugnas būna kiek pakilęs ir nesiremia Į padėklą visu paviršiumi. Tik aukšti palmių vazonai be skylės dugne, bet ir jiems padėklas reikalingas, nes degtas molis praleidžia ne tik orą, bet ir drėgmę.

Dėl geros aeracijos kadaise moliniai vazonai turėjo didelę paklausą. Šiandien jie nelabai vertinami, nes augalai puikiai auga plastikiniuose, stikliniuose, porcelianiniuose, skardiniuose, emaliuotuose induose su orui nepralaidžiomis sienelėmis, jei tik žemė gerai vėdinasi iš viršaus. Garuojant vandeniui pro indo sienelę, žemės gniužulas atvėsta, ypač jei langas nepakankamai sandarus, praleidžia šaltį, ir augalui čia nelabai geros sąlygos.

Su drėgme pro indo sienelę prasiskverbia ir maistingosios medžiagos. Vanduo išgaruoja, o druskos nusėda ant indo sienelių, ir baltai gelsvose nuosėdose įsiveisia dumbliai; indas atrodo nešvarus. Tokį vazoną reikia valyti arba jį įstatyti į didesnį dekoratyvų vazoną.

Per sieneles išgaruoja vandens perteklius, taigi molinis vazonas tuo pačiu reguliuoja drėgmės kiekį. Čia gėles perlaistyti yra mažesnis pavojus negu vandeniui nepralaidžiame inde. Persodinant labai svarbu augalo nepasodinti į vazoną perdžiūvusiomis sienelėmis, nes jos sugers drėgmę iš žemės ir ją labai išdžiovins.

Labai naudinga molinius vazonus su gėlėmis laikyti dėželėje su durpėmis, nes vanduo ir maisto medžiagos iš durpių per vazono sieneles prasiskverbia į augalo šaknis.

Naujus molinius vazonus prieš sodinant gėles reikia trims dienoms pamerkti į minkštą vandenį. Taip pašalinamos kenksmingos medžiagos (pvz., azoto rūgštis), susidariusios, degant molį. Išmirkytame inde gėlės geriau jaučiasi, ypač tuoj persodinus. Jame neblogai laikosi dirvožemio drėgmė, priešingu atveju nukenčia šaknys.

Senus vazonus reikia išvirinti arba pamirkyti vandenyje ir išvalyti. Taip sunaikinami ligų sukėlėjai.

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti