Sodas

Štambiniai Augalai

Štambiniai augalai

Botanikai sumedėjusius augalus skirsto į tris pagrindines grupes – lianas, medžius ir krūmus. O kaip pavadinti augalą, kuris vos metro aukščio, turi vieną kamieną su tankiu šakų kuokštu ant jo, o kartais dar tokius žiedus ar vaisius, kokie nebūdingi nė vienam medžiui? Iš tikrųjų tai ne vienas, bet du augalai, dirbtinai suauginti kartu – štambiniai augalai.

Skiepijimu sujungiamos pageidaujamos dviejų augalų savybės. Poskiepis dažniausiai sparčiai auga ir būna atsparus nepalankioms aplinkos sąlygoms, o įskiepis naudingas arba puošnus. Be to, kai kurie augalai sunkiai dauginasi kitais vegetatyviniais būdais, o sėjinukai nepaveldi gerųjų savybių. Vaismedžiai, alyvos, rožės bei dekoratyviniai medžiai dažniausiai skiepijami. Pastaraisiais metais štambinės augalų formos labai išpopuliarėjo, tapo madingos, todėl dėl grožio dabar skiepijami ir kiti augalai.

Štambiniai medeliaiTaip sukuriami natūraliai gamtoje neegzistuojantys miniatiūriniai medeliai rutuliška, svyrančia ar tankia kuokštine laja, o kartais spalvingais lapais, žiedais ar vaisiais. Dažniausiai skiepijami pažeme besidriekiantys krūmai, kurie, pakelti ant aukštesnio poskiepio, tampa svyrančiais (įvairūs kauleniai, Fortuno ožekšnio kultivarai, karklai, žirnmedžiai). Taip pat skiepijamos vadinamosios “raganų šluotos” ir kiti augalai smulkiomis, tankiomis arba garbanotomis šakomis (pušinių šeimos spygliuočiai, skirpstai, sidabrakrūmiai, vėlgi kauleniai, karklai, lazdynai), margalapiai, raudonlapiai ir geltonlapiai (pūsleniai, sedulos, putinai, karklai, slyvos), gražiai žydintys krūmai (veigelės, putinai, migdolai, vyšnios). Poskiepiai ir įskiepiai turėtų būti kuo giminingesni, jeigu įmanoma – tos pačios genties (eglės, pušys, slyvos, vyšnios, žirnmedžiai, karklai) arba bent tos pačios šeimos (ligustrai – alyvoms skiepyti, gudobelės – kauleniams). Štambinių krūmų aukštis priklauso nuo skiepijimo aukščio – įskiepis aukštyn auga nedaug arba visai neauga, todėl geriausia iš karto įsigyti pageidaujamo aukščio augalą.

Štambiniai augalaiĮvairių formų medeliai puošniais lapais, žiedais ar vaisiais tinka net mažiems sodeliams. Tai puikūs sodybos akcentai. Geriausiai atrodo augdami pavieniui gerai matomose vietose, dauguma tinka prie laiptų, dekoratyvinių baseinėlių, fontanų ir kitų mažosios architektūros kūrinių. Deja, yra ir trūkumų. Skiepyti krūmai lepesni (šalčiui, sausrai, šviesai) už normalius savo rūšies augalus. Šiuos medelius reikia rūpestingai globoti – parinkti tinkamą sodinimo vietą, reguliariai laistyti, tręšti, ravėti ir mulčiuoti pomedžius, jautresnius šalčiui augalus žiemai pridengti.
Štambinius krūmus būtina genėti. Visas šakeles ir atžalas, išaugusias žemiau skiepijimo vietos, reikia išpjauti. Geriausia, kol jos dar mažos – tuomet nesunku nugnybti pirštais. Jeigu atžalos auga iš žemės (ypač kai skiepyta žemai), geriausia nukasti žemę aplink kamieną ir nupjauti jas prie pat pagrindo, kitaip ims šakotis ir augs vis daugiau. Ypač daug atžalų išaugina natūraliai ne medžiais, bet krūmais augančių augalų poskiepiai (alyvos, žirnmedžiai, ligustrai, ožekšniai, lazdynai, karklai). Laikui bėgant, tenka genėti ir įskiepį – viršutinę, dekoratyviąją augalo dalį. Čia galioja bendros genėjimo taisyklės – pirmiausia iki sveikos medienos išpjaunamos negyvos, sergančios arba sužalotos šakos. Labai tankios, gausiai žydėjusios ir silpnos šakos išpjaunamos ankstyvą pavasarį, prieš prasidedant vegetacijai arba iš karto po žydėjimo (pavasarį žydintiems augalams), jeigu augalo vaisiai negražūs.

Štambinės eglės
Štambiniai krūmai ir spygliuočiai
Krūmai ant koto
Štambiniai krūmai
Štambinė eglė
Štambiniai spygliuočiai
Štambiniai augalai (rūšys)

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti