Sodas

Vėlyvų braškių veislės

Vėlyvų braškių veislės

Vėlyvosios braškės

Čia pateikiamos vėlyvos braškių veislės. Atitinkamai galite peržiūrėti ankstyvąsias rūšis bei vidutinio vėlyvumo braškių sąrašus.

Braškių veislė Senga Sengana
Braškių veislė Senga Sengana

‘Senga Sengana’. Labai derlingos vėlyvos braškės. Uogos stambios ir vidutinio stambumo, linkusios susmulkėti. Skanios, aromatingos, labai tinka šaldyti. Nebijo šalčio, retai serga pašaknio ligomis, bet uogas puola puviniai. Derlius ypač nukenčia drėgną vasarą.

Veislė sukurta Vokietijoje. Jos autorius – R.Sengbuschas, kilęs iš Rygos. Veislė vėlyva, labai derlinga. Uogos stambios ir vidutinio stambumo, širdiškai apvalios, tamsiai rusvai raudonos. Minkštimas ryškiai raudonas, aromatingas, skanus. Uogos nepakankamai tvirtos, vartojamos šviežios, bet labai tinka perdirbimui ir ypač giliam šaldymui. Tai pagrindinė ir plačiausiai perdirbimui bei šaldymui auginama veislė. Senga Sengana veislės braškių uogos kaip perdirbimo žaliava turi didelę paklausą Vakarų Europoje. Kereliai aukšti, platūs, lapija gausi. Lapai tamsiai žali, truputį blizga. Žiedynai glausti, viename aukštyje su lapija, o uogos dažnai būna po lapais. Veislė jautri uogų puviniams ir atspari pašaknio ligoms. Kereliai ištvermingi žiemą.

Neigiamos savybės: uogos jautrios kekeriniam puviniui ir greitai smulkėja.

Braškių veislė Nida
Braškių veislė Nida

‘Nida’. Braškės vėlyvos, vidutiniškai derlingos. Uogos didelės, paskui susmulkėja. Jos vidutinio skonio, aromatingos ir sultingos. Gerai žiemoja, bet serga pašaknio ligoms, uogos linkusios pūti.

Veisle išvedė A. Misevičiūtė Vytėnų sodininkystės daržininkystės bandymų stotyje. Veislė vėlyva, vidutinio derlingumo. Uogos labai stambios, vėliau smulkėja. Pirmo skynimo briaunotos, vėliau kūgio formos, raudonos. Minkštimas raudonas, vidutinio sultingumo, tankus, saldžiarūgštis, aromatingas, vidutinio skonio. Uogos tinkamos gabenti ir perdirbti. Kerelis vidutinio aukštumo, glaustas, lapija gausi. Lapai vidutinio aukštumo, šviesiai žali. Žiedynai viename aukštyje su lapija. Kekeriniam puviniui uogos vidutiniškai atsparios. Kereliai jautrus pašaknio ligoms, bet ištvermingi žiemą.

Neigiamos savybės: veislė vidutinio derlingumo, uogos neišvaizdžios.

Braškių veislė Holiday
Braškių veislė Pandora

‘Pandora’. Labai vėlyva ir labai derlinga veislė. Sunoksta beveik 2 savaitėmis vėliau už ‘Senga Sengana’. Uogos stambios, labai skanios, sultingos ir tviros. Atsparios miltligei ir pašaknio ligoms. Kad gerai derėtų, šalia reikia pasodinti bent keletą augalų apdulkintojų. Tai sunku padaryti, nes daugumos veislių braškės tuo metu jau brandina uogas (tinka remontantinės).

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti