Sodas

Daugiamečiai dekoratyviniai krūmai

Daugiamečiai dekoratyviniai krūmai

Ryškūs dekoratyviniai krūmai gali tapti sodo, vejos ar gėlyno akcentu. Peržydėję taip pat puikiai papuošia aplinką gražia lapija, puikia krūmo augimo forma ar nokstančiais vaisiais. Daugiamečiai dekoratyviniai krūmai gali užmaskuoti negražius statinius, plikus medžių kamienus. Spalvingi ar margalapiai ypač dekoratyvūs.

Anksčiau krūmus matydavome tik gyvatvorėse. Dabar nestebina žalioje vejoje, kaip akcentas, pasodintas vaiskrūmis.

Krūmai, vaiskrūmiai vis dažniau įvertinami, nes jų nereikia kasmet persodinti, peržydėjusių skabyti žiedus, ramstyti. Jie gali pakentėti nelieti, nepatręšti. Daugelis krūmų žydi kelias savaites, o kiti mėnesį ar daugiau. Tad iš daugybės krūmų įvairovės, galima pasirinkti kelis, skirtingu laiku žydinčius. Taip žiedų nepritruks nuo pavasario iki rudens.

Jau kovo mėnesį skleidžiasi forsitijos. Vėliau auksuotasis serbentas, keružinis migdolas.

Krūmas putinas
Geltonai žydintis krūmas forsitija
Sidabrakrūmis
Krūmas keružinis migdolas

Vasarą svaigina spalvų ir kvapų gausa, raugerškis, sausmedis skėstašakis, šeivamedis, veigėla, sedula, budlėja, hortenzija, sidabrakrūmis (sidabražolė).

Renkantis krūmus, svarbu ne tik jų dydis, lapijos vešlumas, žiedų spalva ir gausa, bet ir žydėjimo laikas.

Daugiamečiai dekoratyviniai krūmai vešliai auga gaudami pakankamai maisto medžiagų. Nederlingą žemę reiktų patręšti prieš sodinant augalus. Naudojamas perpuvęs mėšlas, kompostas ar lengvai tirpstančios kompleksinės mineralinės medžiagos.

Nereikia persistengti, nes per didelis trąšų kiekis augalams kenkia ne mažiau, nei jų stoka.

Pagrindinė sąlyga – optimalių augimo sąlygų augalui sudarymas. Reikia saugoti nuo vėjo, saulės ir šalčių. Taip pat, genėti, saugoti nuo ligų, o pastebėjus – laiku imtis priemonių.

Apsaugai nuo kenkėjų ir ligų tinka naudoti pelenus, žibalą, skalbiamąjį muilą. Nepasisekus išgydyti šiomis priemonėmis, imtis insekticidų ir fungicidų.

Kas kartą rekomenduojama naudoti vis kitas priemones, nes ligų sukėlėjai prisitaiko prie tos pačios priemonės.

Žydintys krūmai gali aplinką papuošti ne prasčiau už gėles.

Žymės

Apie autorių

Monika

Vienas komentaras

Komentuoti