Sodas

Dekoratyviniai gėlių krūmai

Dekoratyviniai gėlių krūmai

Gėlynuose daug darbų nuo pavasario iki vėlyvo rudens. Sodinamos ir persodinamos svogūninės gėlės, kas 2-6 metai skirstomi ir persodinami daugiamečiai žoliniai augalai, jie nuolat tręšiami, mulčiuojami, laistomi, retinami, išpjaunami peržydėję žiedynai. Be to, dauguma gėlių dekoratyviausios tam tikru trumpu laikotarpiu – dažniausiai kai žydi, o paskui tiesiog užpildo lysve savo žaluma arba visai sunyksta iki kito žydėjimo sezono.

Daug paprasčiau prižiūrėti dekoratyvinius krūmus, kurie yra ilgaamžiai, atsparūs sausrai ir šalčiui, o pasiekę brandą, ilgai išlaiko savo kero formą ir puošia aplinką visą sezoną. Neaukštus, kompaktiškus krūmelius labai tinka sodinti sudėtiniuose gėlynuose – juos paprasta prižiūrėti, jie neužgožia šalia augančių gėlių, bet suteikia gėlynui apimtį, aukštį ir formą. Paprastai vienas 60-120 cm pločio krūmas užima tiek pat vietos kaip 3-7 daugiamečiai žoliniai augalai.

Krūmus gėlynams rinkitės ne tik pagal dydį, žydėjimo laiką ar lapų spalvą, bet svarbiausia – pagal jo kero formą. Tai viena iš pagrindinių taisyklių, jeigu planuojama, kokius augalus sodinti aplink ir derinamos jų kero formos.

Japoninė lanksva (Spirea japonica) ‘Little Princess’ ir melsvė (Hosta) ‘Patriot’

Apskriti krūmai

Krūminė sidabražolė (Potentilla fruticosa) – labai populiarus augalas. Yra veislių įvairiausių spalvų žiedais, žydi nuo birželio iki rugsėjo, o kartais ilgiau. Užauga iki 90 cm aukščio ir pločio, bet dažniausai būna mažesnės. Ypač gražios, bet retokos ‘Red Robin’, ‘Orangeade’, ‘Mango tango’ sidabražolės raudonais, oranžiniais ar dvispalviais žiedeliais.

Japoninės lanksvos (Spirea japonica) – nedidukės, lengvai genimos, išlaiko kero formą. Tai vieni iš gražiausių ir nereikliausių mažų krūmelių. Jos dažniausiai neauga aukštesnės kaip 60 cm ir platesnės kaip 80 cm, bet galima formuoti ir mažesnį krūmą. ‘Little Princess’, ‘Goldflame’, ‘Shirobana’, ‘Magic carpet’ ir ‘Goldmound’ – puikus asortimentas gėlynams. Visi jie puikiai žydi, ‘Shirobana’ žiedai dvispalviai, o ‘Goldflame’,’Magic carpet’, ‘Little Princess’ ir ‘Goldmound’ beveik visą sezoną švyti spalvingais lapais ir ūgliais. Jie ypač ryškūs pavasarį.

Nauji veigelų (Weigela) kultivarai ”Minuet’ ir ‘Midnight Wine’ užauga ne daugiau kaip 1 m pliočio ir aukščio. ‘Minuet’ lapai žali su rausvu apvadu, žydi rausvai. ‘Midnight Wine’ lapai purpuriniai, o žiedai tamsiai rausvi. Žydi birželio mėnesį ir dar sykį rugpjūtį.

Švelnioji rasakila (Alchemila mollis) ir paprastasis buksmedis (Buxus sempervirens) ‘Aureovariegata’

Pusiau pavėsyje, užuovėjoje gerai auga ir paprastieji buksmedžiai (Buxus sempervirens).

Lietuvos dar nepasiekė labai gražus, tankus, taisyklingos pagalvėlės formos sparnuotasis ožekšnis (Euonymus alatus) ‘Rudy Haag’. Jis užauga 90-1.5 m aukšcio.

Kvebekinė jonažolė (Hypericum kalmianum) užauga 60 cm aukščio ir 90 cm pločio. Lapai melsvai žali, žydi geltonais žiedais liepos – rugjūčio mėnesiais.

Paprastasis žalčialunkis (Daphne mezereum) ‘Ruby Glow’ užauga 80 cm pločio ir aukščio. Žydi tamsiai rausvai žiedeliais anksti pavasarį.

Krūmai svyrančiomis šakomis

Japoninė kerija (Kerria japonica) ‘Pleniflora’ užauga iki 1.2-1.5 m aukščio ir pločio, žydi birželio – rugspjūčio mėnesiais pilnaviduriais geltonais žiedais. ‘Variegata’ yra gerokai mažesnė, žydi prasčiau, bet lapai su baltu apvadu.

Tunbergo raugerškiai (Berberis thunbergii) taip pat labai tinka gėlynuose. ‘Atropurpurea’ (1-1.2 m), ‘Rose Glow’ (apie 1 m), ‘Green Carpet’ (50 cm), ‘Red Chief’ (1.5 m) raugerškių šakos gražiai svyra. Visi, išskyrus ‘Green Carpet’, raudonais ar purpuriniais lapais.

Karpytalapės stefandros (Stephanandra incisa) šakos auga puslankiu – kyla ir iškart svyra nuo savo svorio. Rudenį lapai gražiai oranžiniai raudoni.

Pilkoji lanksva (Spiraea x cinerea) ‘Grefsheim’ užauga 1-1.5 aukščio ir panašaus pločio. Jos šakos gražiai svyra, balandžio-gegužės mėnesiais apkimba baltais žiedynais.

Stačiašakiai krūmai

Tunbergo raugerškiai (Berberis thunbergii) ‘Helmond Pillar’ (1.5 m) ir ‘Red Pillar’ (1.2 m) auga kaip gražios, taisyklingos, šiek tiek platėjančios kolonos. Lapai purpuriniai. ‘Sunjoy Gold’ šakos taip pat auga stačiai, bet lapai skaisčiai geltoni. ‘Erecta’lapai skaisčiai žali ar gelsvai žali.

Juodvaisė aronija (Aronia melanocarpa) ‘Autumn magic’ užauga iki 1.5 m aukščio ir apie 1 m pločio. Tai platus stačiašakis krūmas, kuris pavasarį žydi baltais žiedynais, o rudenį subrandina juodas uogas. Lapai visą sezoną žali, blizgūs, o rudenį nusidažo skaisčiai raudonai.

Jazminas (Philadelphus) ‘Miniatiure Snowflake’ užauga 0.9-1.2 m aukščio. Jis žydi birželio mėnesio pilnaviduriais baltais žiedais.

Juoduogis šeivamedis (Sambucus nigra) ‘Black Lace’ auga nedidukas, labiau į šonus, negu į viršų, ir dažniausiai būna 0.5-2 m aukščio. Lapai purpuriniai, giliai karpyti.

Gražiai gėlynuose atrodo ir palaipinės sedulos (Cornus stolonifera) ‘Flaviramea’ ar ‘Arctic Fire’. Jos ypač puošnios žiemą, kai nukrinta lapai ir iš toli švyti ryškiais geltoni ir raudoni stiebai. Užauga apie 1.5 m aukščio ir panašaus pločio.

Žymės

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti