Pinama raivė (pachira)
Apie gėles

Pinti medeliai vazonuose

Kai kurie kambariniai augalai neišvaizdūs ir tik nuolat genimi atrodo dekoratyviai. Iš vieno ar trijų augaliukų galima suformuoti tankią piramidę, rutulį arba medelį. Svarbu, kad augalas, iš kurio formuosite medelį, būtų medėjantis – jo stiebas ir šakutės bręsdamos sukietėtų ir išlaikytų suteiktą formą. Medeliui formuoti tinka fuksijos, smulkialapiai fikusai, pelargonijos ir lantanos, taip pat bugenvilijos, ožekšniai, kinrožės, mirtos, raivės (Pachira) ir daugelis kitų kambarinių augalų. Pirmiausia formuojamas stiebas, paskui vainikas. Nepamirškite, kad dažnai genimos gėlės prasčiau žydi, o suformuoti gražų medelį – ne vienerių metų darbas.

Nesunku gražiai suformuoti dekoratyvinį medelį vazone, pinti medeliai atrodo labai dekoratyviai. Imkite jauną augalą su viena viršūne. Stiebą pririškite prie pagaliuko, geriau keliose vietose, kad augtų į viršų. Sodinuko stiebą suskirstykite į tris dalis. Jam užaugus iki norimo aukščio, viršūnę nugnybkite. Nuo 2/3 stiebo nuolat nukirpkite visus naujus ūglius, viršutines šakutes patrumpinkite per pusę, paskui trečdaliu. Taip per 2-4 metus suformuosite vainiką.

Medelių formavimas ir pynimas

Medeliai formuojami iš stačių, į viršų augančių formų. Pavyzdžiui, niekuomet nesuformuosite gražaus medelio iš svyrančios pelargonijos.

Nesuformuota raivėĮ vazoną galima sodinti 3-5 jaunus augalus ir jų stiebus pamažu supinti į kasą. Iš pradžių jiems leidžiama augti į viršų ir genimos tik šoninės šakutės. 20-30 cm paaugę stiebeliai supinami į kasą ir auginama toliau. Taip pamažu suformuojamas aukštas medelis pintu kamienu ir tankiu vainiku. Dažniausiai taip supinami fikusai ir raivės. Lėtai augantiems ir tankėjantiems augalams viršūnių kirpti nereikia.

Kiekviena gėlė turi savų kaprizų. Pindami augalus turime į tai atsižvelgti. Netinkamai formuojamų kinrožių vainikas būna retas. Nepamirškite, kad žydi tik jaunos konrožių šakelės, todėl per dažnai jas genėdami niekuomet nesulauksite žiedų. Šakeles vielutėmis galima palenkti į reikiamą pusę.

Fuksijos auga labai greitai, o šoniniai ūgliai ant kamieno “dygsta” kaip piktžolės. Dauginant ūgliais įsišaknyja visi – nereikia jokių stimuliatorių. Per vasarą ūglis ištįsta per 50 cm. Stiebelis būna labai liaunas, jį reikia pririšti. Neskatinkite augti trąšomis, ir nesistenkite genėti kas savaitę – esą dėl to, kad greitai auga. Nuolat pjaustomas ir judinamas augalas susilpnėja, o pastatytas saulėkaitoje gali ir neatsigauti.

Per vasarą fuksijas geriausia auginti sode, pusiau pavėsyje. Stiebines pririškite prie kuolo, geriau keliose vietose, nes liaunas stiebelis greitai medėja ir deformuojasi. Išauginti fuksiją su visai tiesiu stiebu ir gražiu vainiku – ne vienerių metų darbas. Iki reikiamo aukščio ji ištįsta greitai, tačiau pertręštos ar nusilpusios sunkiai peržiemoja, ypač kai namuose labai šilta. Langas traukia šaltį, nuo radiatoriaus sklinda karštis, ir fuksijos suserga. Viršutinis žemės sluoksnis vazone dažnai perdžiūva, o vidus būna drėgnas. Paliejama, ir šaknys supūva. Silpnesnį augalą užpuola kenkėjai.

Dažnai genimai jaunai fuksijai gali pritrūkti lapų gerai mitybai. Todėl pirmaisiais metais palikite arba specialiai išauginkite vieną šoninį ūglį. Vainikui sustiprėjus jį išpjausite. Ūglius kirpkite sekatoriumi arba nupjaukite prie pat kamieno, kad neliktų “kelmų”, ir jokiu būdu neplėškite rankomis. Jei stiebas nesumedėjęs, o šakutė įaugusi giliau, delne gali likti ir žievės skiautė. Pirmamečiui medeliui neleiskite žydeti.

Pintas medelis
Gėlė pachira (raivė)

Apie autorių

Monika

Komentuoti tekstą

Komentuoti